Tuesday, March 1, 2011

selepas sebulan...

Sebagai mukaddimah nya nak citer, aku dah ada name tag! yeay yeay! aku dah ada name tag yeay yeay! (sambil lompat bintang 13 kali) ...tu dia aih..punya la jak*n (tak leh elak nak guna word ni sebab dah biasa, dulu tak penah jadi isu sekarang ni apa pun jadi isu, silap2 kang ada lak orang bakar blog pulak). Sekian lama lah tak de benda alah ni, macam mana la makcik tak jak*n dan perak (bukan Perak negeri ku), gunakan e taling ye murid-murid...sekarang ni aku tengah jalani SBE, atau PBS atau setengah maktab tu panggil ROS. Dalam bahasa kampung aku, School Based Experience, kalau orang Amerika cakap lak Pengalaman Berasaskan Sekolah.

Kira-kiranya ala-ala intro kepada praktikum gitu, tapi tak perlu ngajar, cuma observe-observe je. Tapi bebudak sekolah ni dorang tak kira ah, semua pun dorang panggil cikgu jugak. Bistu bila dah masuk sekolah, kenalah pakai name tag baru lah orang leh kenal nama nya. Tapi serius, mula-mula agak culture shock le bagi aku, selalu terlupa nak pakai dan bila pakai tu, orang pun tengok kat situ, ada rasa malu-malu pulak. hehe. Sebab nama aku kan cam agak lain sikit (konon nama cam Arab la kan), dorang tengok bukan sekali, tapi banyak kali. Bila dah tau, depa tanya pronounce nya pulak. Aiyoo pening la cikgu. Kan senang kalau nama aku ialah Mahani atau Aminah atau Murni? (ewah, ayu nya).

Memperkenalkan inilah member aku, the only Malay girls dalam kos ni termasuk le aku. Dari kiri orang Kelantan, Asma nama dia, pastu Athirah budak parit buntaq then Ina dari Johor tapi suami dia orang Sg Petani. Asalnya ada 4 orang je, pastu ada 2nd intake masuk sorang, namanya Nadia yang baju kaler putih, pastu minggu lepas ada sorang lagi masuk, tapi tak sempat kenal-kenal pun sebab sekarang dah SBE, menjadikan Malay girls ada 6 orang. Barulah rasa meriah sikit.



SBE ni 2 minggu, abis SBE dah cuti sekolah. Kiranya dapat lah rehat sikit selepas hari-hari pembelajaran yang sangat memenatkan tu. Weekend aritu ada lak jogathon. Tak sempat nak mengcooling down dan merehat-rehatkan tubuh badan yang dah crammed dek aktiviti kos minor iaitu PJK, kenalah kerah lagi untuk berjogging. Tapi kami tak mampu dah nak jogging, melenggang je le makciks2 ni semua.


Konon penat giler la


Ni pulak gambar HM kat sekolah aku SBE tu. HM ni dah 30 tahun jadi cikgu dan kat sekolah tu dia berkhidmat dari 2007, kebetulan kami baru masuk 2 hari, dia pulak last day pada hari ini, dah nak bersara. Sob-sob. Sedih jugak masa perhimpunan khas pagi tadi. Budak-budak buat persembahan khas untuk dia. Walaupun aku tak faham, tapi kawan aku Priya tolong jadi Google Translate sikit-sikit, aku dapat agak yang performance tu very sad songs and poems to send off a very generous HM and saying Good Bye to her. Mdm Sarojini is very nice lady, soft spoken tapi tegas. pergh tiba-tiba cakap BI lak. Walaupun baru kenal tapi dia dan cikgu-cikgu lain cepat mesra dan boleh terima kitorang especially aku dan Hadi yang berbangsa Melayu.

Anak-anak murid pun sangat baik dan sekolah tu sangat bersih dan kemas! Masa perhimpunan pun boleh duduk disebabkan lantai nya yang licin berkilat. Perangai kanak-kanak sama lah juga dengan murid-murid sekolah lain. Dorang ni tak kenal warna kulit, yang dorang mahukan cuma lah perhatian. Lagi senang sebenarnya bila kita minoriti mengajar yang majoriti sebab dorang sentiasa nak tarik perhatian kita dan sangat senang bekerjasama. Pendek kata, baik lah budak-budaknya.



gambar closed up dengan Madam Sarojini yang tak putus-putus bagi nasihat dan ucapkan selamat berjaya kat kitorang supaya menjadi guru yang berkaliber, dicontohi, berdisiplin, disayangi dan lain-lain (haha ayat tu saja je tambah, penyedap rasa).

Esok dan sehingga habis 2 minggu ni rasa macam banyak benda nak belajar dan tak sabar rasanya nak jadi cikgu even kat SJKT sebab pengalaman tu sangat baru dan menarik rupa-rupanya. Dorang pun dapat ubah pandangan dorang terhadap bangsa lain begitu juga kita terhadap mereka ke arah lebih positif. Fuh! ending tak boleh blah! - L

16 comments:

Zareda Norman said...

cikgu Lubna

wah bersemangat ya.. itulah yang kita mahu.. saya mesti pileyyyy hehhhe

Nieda said...

wah dah masuk sekolah ya Luna. Welldone..

kakLuna said...

kak zar ; itu mcm kalu sy misti ucap tirima kasseyyy

:P

kak nieda : hehe lum ngajar lagi kak..baru tgk2 je

HappyIrfa said...

luna..
aku rasa macam ada sebelah ko je masa baca citer ni..

gembira ko dah dapat name tag..jom nyanyi sama'yeye..dah dapat name tag'..

Izariza said...

bahagia nampaknya Luna kat sana tu kan .. tumpang gembira jugaklah :))

KakNi (CikNi Ahnie) said...

Kalau buat sesuatu yang kita suka, inilah hasil nya - happiness!

Toksah kata awak yang pakai name-tag, saya yang tak pakai nametag pun selalu kena panggil cikgu bila pergi sekolah anak - layannnn......

Angah said...

Sangat hepi baca pengalaman calon yang memang truly nak jadi warga pendidik. Cayooookkk luna

oren said...

well done cikgu luna..

*sok2 kalo jumpa kat parit buntaq, mmg kena panggil cikgu dah..hahaha..*

Tie-Ibu wawanisolehah said...

Tak tau nak cakap apa...Tgk nametag pon dah teruja...

~ yus ~ said...

Seronok baca entri ini..

Luna moga sukses dalam karier baru ini ya...

Good Luck! Cabaran mendidik anak bangsa ni memang sesuatu yang mulia. InsyaAllah, akak percaya Luna boleh laksanakannya.

ComotGurl said...

~ KakLuna,

Lamanya rasa x jengah blog akak ni. Akak bakal jadi cikgu rupanya skrng. Alhamdulillah.

:)

Dulu2 rajin follow blog akak, tp ada one time tu, akak senyap menyepi lama jg, without updating,tu yg start ter'miss'nak menjengah tu.

:)

Apapun, good luck! ~

qistinasafiah said...

Tahniah cikgu Luna..time anak aku bersekolah nanti entah2 ko sudah pun jadi HEM ataupun bergelar HM pulak :)

Masy said...

perghhh giler berkobar2 semangat ni! teruskan usaha kak! ayat sy pun dah terkobar skali ni hehehe

MOKCIK AZWA said...

Lama tak menjenguk blog Luna....errr...selamatttt paaggiiii cciikkgguuuu...hehehe

terkenang pula zaman jadi cikgu sandaran dulu..sampai bila2 pun dorang akan panggil cikgu.

Nama Luna tu memang special..lain dari yg lain hehehe tu yg jadi tumpuan tu..

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

IBU TIJA said...

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya. BUKA BLOG MBAH RAWA GUMPALA