Tuesday, June 7, 2011

Kedai dah buka semula

Seperti mana yang dijanjikan (ada janji ke idak eh?), bila dah cuti sekolah ni kedai ni pun dibuka lah. Ni pesen kedai PJJ namanya. Time cuti dia On time orang On dia cuti. Ada macam-macam menu nak cerita tapi rasanya dah basi sebab semua dah dikaborkan dalam fesbuk.

KPLI aku pun dah nak sampai penghujung, silibus dah abis belaja, ada yang dah exam pun. Cuma tinggal nak praktikum bulan 7-10 dan final exam dan pastu insyaAllah baru la bergelar cikgu. Rasa cam kejap je ye? Memang orang lain rasa kejap tapi kitorang nak mengabiskan study tu rasa ya Allah hazab nya. Memang inilah cabaran cuma eiii tak sangka lah awad susah sangat??? Masa kengkawan lain yang amik KPLI sebelum-sebelum ini takde le pulak deme kabo KPLI rope ini. Pack giler. Ke deme memang nak mengenakan aku..ish ish ish. tohmahan tohmahan. Dek sebab tension kadang tu kan, aku dan kengkawan pakat menung-menung, pikir-pikir nak cari keje lain nak ganti RM80,000 dalam agreement sebab merasakan susah sangat nak jadi cikgu nih. Pam tayar ketapi ke...kira bulu beruang ke...asalkan leh kuar dari 'neraka'ni hahaha..tapi itu gurauan saja lah sekadar menghibur hati time penat lelah mengikuti program.

Nak merungut pun tak leh juga. Orang keliling ni tunggu masa jek nak menghentam. Ye lah kami kan KPLI je, yang jadi cikgu sebab tak dapat keje lain. Kami tak pandai, tak de jiwa pendidik, tak perform, banyak menyusahkan pihak sekolah. Huhuhu..sentap dan sentimen! hehe. Tapi aku tak pikir gitu....InsyaAllah tidak. Walaupun memang wujud nya situasi di mana ada jurang antara guru-guru mengikut kelulusan tapi bagi aku, hidup ada pilihan. Cara berfikir, bertindak pun, ada pilihan. Tak kira le sapa kita, apa yang orang kata tentang kita, yang penting ialah, apa yang kita percaya? Kita pun tak boleh nak halang orang menilai diri kita macam mana, kita amik yang positif aje cukup. Bila orang perhati kita, judge kita makna nya orang amik tahu, ye dak. Kita just buat yang terbaik, dan tahu tanggungjawab kita iaitu menyampaikan ilmu. After all, ia hanya sekadar secebis ujian dunia yang Allah beri mengikut kemampuan kita. Tak gitu, akak yang pakai lipstik SilkyGirl tu? Cantiknya kaler..Pink karer lagi!

Jadi, apakah yang telah berlaku sepanjang kedai aku tutup nih? Antaranya...berat badan naik. Eii menci-menci! Sepatutnya bukan ke dah teruk-teruk buat aktiviti lasak minor PJK ...dah gi hiking kat Cameron bagai, pegi kayak le apa le. berjalan le. Kan sepatutnya makin slim? Ni apsal naik tak hengat dunia ni. Marah ku pada tubuhku yang tak bersalah mengikut seksyen 18 akta slim river. Hm tu lah kan Dr aku pun dah bilang, bila dah stop treatment Hep B tu berat badan akan kembali semula kepada asal (asal tu bukan berat asal zaman anak dara, tapi berat asal sebelum treatment lah...) Sila saksikan transformasinya...jeng jeng jeng

Ini tahun 2010. Indahnya saat ini...rasa chantek macam kak Nani Rostam pulak. (haha contoh tak boleh blah!)


Mei 2011 - Hohoho. apa sudah jadi. Waktu inilah, alat penimbang akan dituduh rosak tanpa bukti! Sib baik bertenggek atas besi kalau pokok ceri tu...ranap dah tu...

Takpelah, pasni aku berazam (kat kelas aku dulu kan, ada nama budak badrul azam borhan sekarang pegawai kat JPN Ipoh..iklan kejap hikhikhik) untuk maintain jangan lebih dari 55 kg. Jika tidak.....jika tidak.....aku belanja korang twisties yang sepeket ada 10 peket kecil beli kat Tesco tu. Hahaha supaya aku senang hati sebab korang pun tak boleh maintain hahahaha (ni apa pesen punya azam....berhasad dengki ada la...).

Selain dari pertambahan berat badan, dalam tempoh tutup kedai ni, insyaAllah ilmu pun bertambah le juga terutama masa belajar. Susah tu memang la susah tapi bagi aku, banyak benda yang aku belajar malahan aku rasa masih dahagakan kasih sayang ilmu sebab tempoh belajar KPLI ni sangat singkat. Tak sampai setahun pun. Korang pun bukannya nak speakang dengan aku. Camna aku nak terel? *huh, menyalahkan orang lagi! Aku pun rasa sangat bertuah sebab dapat belajar dari lecturer-lecturer yang terbaik dalam bidang masing-masing. Terutama 2 orang lecturer aku yang pencen tahun ni selepas lebih 30 tahun pengalaman mengajar. Jadi batch kami dikira bertuah sebab dapat 'sentuhan' terakhir dan yang terbaik dari mereka berdua. Jauh di sudut hati ni pun berharap dapat mencontohi mereka yang bukan saja menyampaikan ilmu, tapi menyentuh perasaan anak didik untuk mencintai ilmu. Itulah guru sejati nama nya. Perghh..puitis. Sekali sekala. eheh.

Sebagai penutup (sebab aku tatau camna nak ending entry ini dan ini adalah masalah negara yang aku hadapi dalam dunia penulisan iaitu tatau buat ending pastu aku end up dengan merapu) so sebelum aku merapu meh aku tutup dengan pantun;

berus tandas disangka hanger,
sebab tengok tak pakai spek,
lain kali kita berjumpa,
bila datang idea merepek.

Ah sudah lah. full stop.

9 comments:

Ummu Auni said...

ada gak update. cerita lah pengalaman kpli banyak lsgi. rindu dengan celoteh akak

p/s tang mana berat pun, tak tahulah saya :p

Muhaimin said...

kakkkkkkkkkk!! Lama tak dengaq habaq beritiaq! ;p.

Tie-Ibu wawanisolehah said...

Gambar no 2 tu nampak macam remaja lah hehe

kakLuna said...

aini tgk tang muka tu kan dah bulat. ada double chin pulak...huuu

ad3ck ayah Imran : banyak hang punya habaq beritiaq sapa ajaq 'beritiaq' habaq mai kaih?? hehe

kak tie ; ya remaja...remaja purba hahaha

risanur said...

sekejap je kan dah nak jadi cikgu...walaupun byk pengorbanan yang perlu dilakukan (terpaksa tinggalkan suami dan anak) namun ianya berbaloi...

gud luck cikgu noor lubna :)

kakLuna said...

risa : cikgu skrg banyak cbrn nya..takut juga memikirkan diri ini yg belum cukup ilmu.tapi mmg itu lumrah nak mencapai kejayaan hidup, kenalah hadapi risiko nya kan

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

IBU TIJA said...

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya. BUKA BLOG MBAH RAWA GUMPALA

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)