Friday, November 26, 2010

Ketinggalan keretapi...

Aku sedar aku bukan lagi blogger tegar macam zaman dulu-dulu. (heh macam lama sangat? padahal blogging dari 2006 je). Selain faktor takde idea, sibuk macam menteri kerjaraya Uruguay, faktor fesbuk la yang paling mendominasi. Kat Fb senang, tulis sikit, ringkas dan padat kemudian post. Gambar pun dah senang giler nak upload bak kata iklan Al-Hijrah kat SinarFM "mudoh je, tekang2, sambil makang kopok lekor, tunggu sekejap doh dapat channel al-hijrah" hehe gitu ke ntah skripnya? Aku fitnah je. Tapi itulah alasan kununnya kenapa sudah kurang tegar sejak dua puluh lapan menjak yang lalu.
.
Tetapi, ketidak tegaran ini tidaklah kurasakan terlalu lama sehingga bertahun sebelum membuat come back. Paling lama hari tu 6 bulan. Tapi kenapakah rupa-rupanya aku sudah banyak ketinggalan ketapi dengan istilah-istilah blogger sekarang ni ye.
.
Mula-mula aku terperasan perkataan 'B.E'. Baca entry sana 'cara2 meningkatkan BE'...blog sinun 'yeah..BE datang lagi' dan blog2 seterusnya barulah aku tahu BE tu ada kaitan dengan menatang nuffnang tu ek? Buffered Earning kaedahnya. Aku, selaku pengiklan nuffnang yang sekejap timbul sekejap tenggelam ni aku sedar diri tak boleh kaya dengan nuffnang macam orang lain yang tiap bulan dapat cek nuffnang walaupun amount kena blur2 gitu. Jadi aku tak berapa amik dulik apa benda BE tuh. Rasa rajin je aku cek earnings. Cukup je, cash out le walaupun bertahun nunggunya. huhu.
.
Istilah kedua. GA. GA Blue penah ar dengar. Tapi 2-3 menjak ni perkataan GA banyak kedengaran juga di blog-blog. Setelah diriki-riki (perkataan riki pun aku baru tau...aku kelas istilah ni tak berapa pass le, dapat credit je) berpikir selama 18 minit dari satu blog yang banyak menggunakan perkataan GA barulah tau maksudnya Give Away. Oooo...kataku separuh melopong. Aku jarang masuk GA tu pasal la aku tak tahu. Kan aku malas nak copy paste banner, pastu nak reka-reka jawapan 'kenapa korang tak suka, benci gila baca blog aku' ha cuba korang bagi jawapan, hadiah GA aku ialah karipap panas aku bikin sendirik. Asalkan korang nak datang umah aku. Boleh ke? keh keh keh keh.
.
Dan yang ketiga...BW....'huk aloh' kata adik baju purple belakang perempuan pakai T-shirt tulis 'Juicy' kat dada tu. Apalah akak ni. Ketinggalan zaman sungguh. Ada ke BW pun tak tahu. Blog Walking lah Blog Walking! La...ye ke.. patut akak tak tau, sebab akak selalu BH kadang-kadang akak BR kadang2 akak goblog je. *Tiba-tiba ada skrip Indon 'Kau goblog!' sebagai background hahaha. Sukatik korang la pk BH dengan BR tu hapa. Tidak ada disenaraikan dalam kamus Dewan edisi terhad.
.
BE, GA dan BW, inilah istilah yang aku baru kenal 2-3 hari ini. Seperti mana dulu masa baru tau SAHM (stay at home mom), DH (devoted husband), CD (cloth diaper) dan PIL, BIL, MIL dan segala IL lah. Kali ini aku ketinggalan keretapi lagi. Lepas ni kalo aku kembali tak tegar berblog, apa agaknya singkatan terbaru, kan. Apapun harap-harap aku tak ketinggalan keretapi untuk tengok citer keretapi laju tu, Unstoppable. Dengar citer, hebat eh? - L

10 comments:

Zareda Norman said...

next three days lagi bes.. *tetiba* heheheh

kakLuna said...

citer wayang ke tu? nnt nak riki2 :D

AyunasiA said...

best best best. kecut perut sepanjang cerita.

Cempaka R.Minta said...

hii
cempaka datang
add cempaka juga ya

Ummu Auni said...

aik saya pun tak tahu..kehkeh..macam katak bawah tempurung

HappyIrfa said...

:-0..
aku pun baru tahu..kiranya kita sama2 ketinggalan keta api la yer
dulu2 (yeela sama tahu je kita berblog tahun 2006)..aku pening baca FIL,MIL..BIL..lama sgt baru nak paham..

achik said...

malas nak amik tau term2 tu.. dulu [macam la berkurun sgt kan] kita berblog sbb nak 'berkawan'.. skang ni ramai berblog sbb nak dpt side income.. ;)

Mak Su said...

LOL
:D

Yan said...

Hubby I pun suka makan kat restoran je.... (rimas la...rimas la..) hahhahha

yan said...

laa... aku komen salah entry la....hahahah